Jounin tarina kohti parempaa toimintakykyä
Julkaistu:
Jouni on aloittanut DiakonTerveyden neurologisenfysioterapian noin kolme vuotta sitten. Säännöllisen kuntoutuksen jälkeen pitkään vaivanneet selkäkivut ovat takana ja liikkumisen ilo tilalla. Hän muutti Diakonasumisen piiriin, Mäntyrinteeseen keväällä 2023. Ruotsissa, Porin Reposaaressa ja Turussakin muutaman vuoden asunut positiivinen Jouni on ehtinyt tehdä monenlaisia töitä metallialalla ja koneistajana. Hän sairastaa hitaasti etenevää liikehäiriösairautta Parkinsonin tautia ja lisäksi hänellä on kuulovamma. Arjessa apuna hänellä käy kotonaan Mäntyrinteessä avustaja, yhdessä he käyvät kaupassa ja tekevät ruokaa. Sairauksistaan huolimatta Jouni on iloinen, aktiivinen liikkuja ja fysioterapia käyntien lisäksi osallistuu Porin seudun Parkinson-yhdistyksen Ry:n tarjoamaan vesijumppaan ja käyvänsä välillä myös palveluun kuuluvilla Diakonterveyden kuntoutuskeskuksen aamu-uinneilla, sekä kuntosalilla. Jouni kertoo viihtyneensä ja autteleekin mielellään myös asuintovereitaan hakemalla päivä lehden, sillä hänestä on kiva olla avuksi.
-Tänne muuttaessani naapurikin toivotti minut tervetulleeksi sanomalla, että ”me ollaan täällä kaikki yhtä, autetaan toinen toisiamme”. Hän muistelee tätä ensikohtaamista lämmöllä.
Fysioterapiakäynnin Marjut aloittaa kysymällä Jounilta mitä kuuluu ja millainen vointi hänellä on tänään. Tämän jälkeen käydään läpi mitä harjoituksia on suunniteltuna. Luvassa olisi tasapaino- ja koordinaatioharjoittelua. Neurologisella fysioterapialla pyritään helpottamaan sairaudesta aiheutuvia, toimintakykyä rajoittavia oireita. Näitä ovat tyypillisimmin liiallinen jäykkyys, nivelten liikerajoitukset, lihasheikkoudet, kipu, erilaiset hahmottamisen vaikeudet, tasapainovaikeudet ja liikkeen kontrollin häiriöt.

Penkin sivuilla olevista kahvoista kiinni pitämällä pystyy itse seuraamaan sykettä.
Alkulämmittelyllä herätellään lihakset tulevaan liikuntasuoritukseen ja tänään vuorossa aloitus istumapyörällä, viiden minuutin ajan polkien. Tämän jälkeen lähdettiinkin pienelle ”Keppikävelylle” kuntoutuskeskuksen käytävälle, jonka tarkoitus fasilitoida kävelyä

Keppien avulla saadaan reipas oikea kävelyrytmi ohjaajan avustuksella, lisäksi harjoitus tukee hyvin tasapainoa. Reippain askelin ja ilolla yhdessä tekemisestä tulee hauskaa.
Puolapuu- ja kahvakuulaharjoittelussa näkyy Jounin aiempi urheilutausta. Hän kertoo nuorempana pelanneensa ainakin lentopalloa, jääkiekkoa ja sählyä. Vaikka sairaus aiheuttaa hitautta, kankeutta ja jäykkyyttä on hänen sinnikkyydestänsä ja liikunnallisuudesta selkeästi apua. Marjut ohjaa tarkasti ja ammattitaitoisesti Jounia ja muokkaa nopeasti liikkeitä sopivammaksi, jos sairauteen liittyviä haasteita ilmaantuu. Pieni hengähdystauko ja sitten taas jatkuu. Tekeminen pidetään koko ajan asiakaslähtöisenä ja mukavana. Kuntoutettavan voinnin seurailu onkin tässä erittäin tärkeää.

Jalat nousevat kevyesti vuorotellen puolapuulle, harjoittaen tasapainoa.
Kuntosaliharjoittelun jälkeen olikin vuoro siirtyä normaali kuntoutukseen tuoneen vaihtelun ääreen, eli huipputeknologian pariin. Yetitablet-harjoittelua hyödynnetään neurologisten sairauksien sekä tuki- ja liikuntaelinten kuntoutuksessa.
YetiKeilailu olikin Jounille jo tuttu laji ja keiloja kaatui heittämällä pehmeitä palloja näyttöä päin, pelaamiseen voi tuoda lisähaastetta erilaisilla tasapainolaudoilla tai tasapainotyynyillä. Jounille Marjut valitsi tälle pelikerralle tasapainolaudan.

Ensimmäisestä kierroksesta nousu 31 pistettä, joten tässäkin lajissa harjoittelu tekee mestarin. Keilaus oli mukavaa, mutta vielä hauskempaa tätä olisi pelata joukkueena, hän kommentoi lopuksi.
Oli aika vaihtaa peliä ja poksautella käsin mahdollisimman monta näytölle ilmestyvää kuplaa, varoen punaisia piikkipalloja. Valittavissa oli kolme vaikeusastetta ja Jouni valitsi heti keskivaikean. Peli kehittää koordinaatiota, reaktioaikaa ja tasapainolaudan.

Ensimmäisillä kierroksilla jokunen pallo jäi poksauttamatta. ”Nyt kaikki pallot pois” ilmoitti Jouni viimeisen kierroksen alussa, hauskaa oli.
Farmi pelissä lähdettiinkin halkohommiin ja vaikeustasoksi Jouni halusi heti vaikeimman tason. Tavoitteena oli halkaista käsin näytölle lentäviä halkoja, varoen kiviä, joihin ei saanut osua. Parin kierroksen jälkeen sai selkeästi jujusta kiinni ja parhaasta tuloksesta jäätiin vain muutaman pisteen päähän. Näyttöön jäikin kiva kannustava teksti ”hyvää työtä!”
Jouni pitää kovasti Yetitablet pelailuista ja DiakonAsumisen järjestämät toimintatuokion pelailut ja ohjelmat ovat olleet myös mieleisiä, bingo ja lauluhetket erityisesti. Hän kertoo myös, että kesällä tulee käytyä asuinkavereiden kanssa paistelemassa makkaraa Diakonpuiston laavulla ja nykyään aktiivisena liikkujana viihtynyt alueella todella hyvin. City-Bussi lähtee aivan asunnon vierestä ja sillä tuleekin kesäisin käytyä keskustassa.
Sitten olikin jo loppuvenytysten aika. Varsinkin tasapainolaudan jälkeen pohkeet ovat tehneet paljon työtä ja tarvitsevat näin ollen palautumista. Pohkeen seudussa, kun tuntuu kiristystä, venytys on sopiva, Marjut ohjaa.
Fysioterapian jälkeen on hyvä olo ja Jouni odottaakin ilolla jo seuraavan viikon käyntiä.
-Täällä on aina niin hyvä palvelu ja kiva tulla, hän toteaa lopuksi hymyillen.
Yetitablet-harjoittelu kannustaa käyttämään teknologiaa ja rohkaisee käyttämään myös muualla teknologisia ratkaisuja.
Lisää DiakonTerveyden Yetitablet-harjoittelusta löydät tästä linkistä