HYVÄ ARKI, HYVÄ MIELI!

Julkaistu:

Vanhustyön keskusliiton kaunis Vanhusten viikon juliste 2024 toteaa näin; Hyvä arki – hyvä mieli

Julisteen nähtyäni tämä jäi pyörimään mieleeni. Lyhyt ja napakka lausahdus, mutta kätkee sisäänsä paljon syvempiä merkityksiä.

Jos onkin juhlat kivoja, niin arki kuitenkin on se jota suurimmaksi osaksi elämässä eletään. Siksi hyvä arki on oikeasti iso asia, ja hyvää arkea pitäisi saada kaikkien ihmisten elää.

Arki voi kuitenkin olla haasteellista eri elämänvaiheissa ja eri tavoin. Elämänvaiheet ja arjen kiireet tulevat ja menevät, ja tilanteet vaihtelevat.

Joskus voi olla vaikea jaksaa arkea. Hyvän arjen kanssakulkija olisikin silloin tärkeä, olipa se sitten läheinen, ystävä, naapuri tai ammattinsa kautta tukea tarjoava henkilö.

Viimeistäänkin ikäihmiselle soisin rauhaisan, tai paremminkin levollisen tuntuisen arjen. Toiselle se voi merkitä paljon ohjelmaa, vilkasta seuraelämää ja paljon menoja. Toiselle taas se voi tarkoittaa rauhallisia aamuja, kenties vähemmän kipuja kuin edellisenä päivänä. Taikka kissan silitystä myötäkarvaan tai koiran kanssa kisailu vastakarvaan

Hyvä ja levollinen mieli, mistä se kumpuaa?

Olla itsensä kanssa sinut ja kokea riittävää hyväksyntää, välittämistä ja toimeentuloa. Siitäkö koostuu levollinen mieli?

Ihminen kaipaa toista ihmistä tai ihmisiä ympärilleen. Jokainen meistä kokee eri tavalla sen, kuinka paljon ja kuinka lähelle toisia ihmisiä tarvitsee. Olisi hyvä saada ihmissuhteita elämäänsä ainakin sen verran että ei tarvitsisi erityisesti miettiä, kenelle voisi soittaa tai soittaako minulle kukaan.

Erilaisten asioiden arkinen tekeminen voi myös saada aikaan mielen levollisuutta. Kun saa valmiiksi jotain joka on vaatinut pientä ponnistelua, tulee erityisen hyvä mieli. Varhainen aamukävely tai parvekkeella ilman haistelu ja jäsenten venyttely voivat laukaista elimistössä mukavan tunteen kun veri lähtee kiertämään ja tasapaino saa harjoitusta.

Myös riittävä toimeentulo tuo levollisuutta. Yhteiskunnan muuttuessa kovalla vauhdilla voi monille kansalaisille, myös ikäihmisille nousta huoli siitä, mihin omat taloudelliset rahkeet riittävät. Erilaiset palveluntarpeet kuitenkin yleensä iän myötä kasvavat.

Mitä voin itse tehdä?

Omaa arkeaan voi ihan tietoisesti joskus ajatella, ja omaa mieltään voi hoitaa myös itse.

On hyvä tiedostaa, olenko tyytyväinen tai jopa onnellinen, vai onko sellaisia huolia jotka vaikuttavat arjen kulkuun mutta joille olisikin jotain tehtävissä. On hyvä pohtia myös sitä, mistä saa sellaista positiivista virettä ja mieltä arkeen, joka ohjaisi omaa ajattelua hyvän mielen suuntaan eikä erilaisiin huolenaiheisiin.

Olen kuullut neuvottavan joskus että uutistulvaakaan ei kannata seurata koko ajan ja pitkin päivää vaan kuunnella tai katsoa uutiset vaikkapa vain kerran päivässä, jos tulee ahdistava olo kaikesta mitä maailmalla ja kotimaassakin tapahtuu.

Missä paikassa olen nyt elämässäni?

Nykyisin käytetään ilmaisua että ”olin silloin huonossa paikassa elämässäni”.

Tämä kuvastaa minusta sitä että asiat on ollut joskus huonosti mutta ne on käsitelty ja nyt on elämä taas mallillaan.

Ehkä nuorempi sukupolvi osaa elää enemmän niin että huono vaihe pyritään elämään läpi niin että siitä puhutaan avoimesti ja sitä voidaan hoitaa, minkä jälkeen siitä vaiheesta ei tarvitse enää kärsiä.

Ikäihmisten kohdalla törmäämme joskus tilanteisiin, että ihminen kantaa mielessään joskus kauan sitten tapahtuneita asioita, joita ei ole voinut tai saanut käsitellä. Monella voi olla vieläkin mielessä tapahtumia joista ei uskaltanut koskaan puhua kenellekään ja ainoa ajatus oli että kun asian piilottaa, voi ajatella ettei sitä olisi edes tapahtunut. Tai silloin asia ei ainakaan nosta liikaa tunteita pintaan.

Levollista mieltä tuo kuitenkin se että vanhoista ja vaikeistakin asioista on lupa puhua, uskoutua jollekin kenet kokee turvalliseksi henkilöksi jutella.

Jokaisen pitäisikin saada sanoa joskus: Olen juuri nyt hyvässä paikassa elämässäni!

Hyvä mieli, hyvä arki

Käännetäänpä vanhusten viikon ajatus toisinpäin – hyvästä ja levollisesta mielestä kumpuaa yleensä hyvän arjen elementit, teot ja toimet.

Kotiläksyksi huomisaamuun meille jokaiselle: Kun sanot itsellesi tai perheenjäsenille hyvää huomenta, niin kysy samalla itseltäsi: Onko minulla juuri nyt hyvä arki? Siitä voi saada hyvän mielen! Vai onko minulla nyt hyvä mieli ja siitä seuraakin mukava arkipäivä!

Jos oma mieli onkin apea, keho kipeä tai joku muu asia aiheuttaa mielipahaa, voit miettiä seuraavaksi kenelle voisit puhua tai soittaa. Erilaisia keskustelutahoja, auttavia puhelimia ym. on kyllä monia tarjolla. Seurakuntaan voi myös soittaa.

Jokainen on lähimmäinen!

1 Kommentti
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
Minna Hyötilä

Kiitos ihanasta kirjoituksesta Paras sisko💗