Joulu on juhlista jaloin

Julkaistu:

DiakonJuhlan Terhi Peltomäen kirjoituksessa ollaan joulutunnelmissa jouluvalmistelujen, perinteiden ja jouluruoan parissa. Kurkkaa myös Terhin resepti herkullisiin joulupipareihin.

Monet juhlat on tänä vuonna jouduttu perumaan, mutta joulua ei peruta. Jouluun halutaankin panostaa nyt oikein kunnolla. Jouluinen askartelu ja leivonta on kokenut uuden nousun ja sosiaalisessa mediassa kiertää paljon uusia ideoita. Kotona vietetyn ajan lisääntyminen näkyy.

Itse olen aina tunnustautunut jouluihmiseksi, rakastan joululeivontaa ja kaikkia jouluvalmisteluita. Jo lokakuussa mietin, joko voisi laittaa tunnelmavaloja ulos. Kynttilöitä ainakin polttelen koko syksyn.

Kodit ja pihat koristellaan jouluksi, tunnelmaan satsataan. Pieni kiirekin kuuluu joulun valmisteluun, kiireen jälkeen joulunpyhien rauha tuntuu erityisen nautinnolliselle, touhukkaat tonttulaulut vaihtuvat heinille härkien säveliin…

Joulu herättää meissä jokaisessa paljon tunteita

Joulun odotus alkaa adventista. Juhlapäiviä ovat jouluaatto, joulupäivä ja tapaninpäivä ja joulunaika jatkuu loppiaiseen asti.

Monet vietettävät joulua perinteisesti perheen ja sukulaisten kanssa. Jouluna haudoille sytytetään kynttilöitä, ja muistetaan pois nukkuneita. Näistä asioista tulee myös haikeutta joulun viettoon. Monet joululaulutkin ovat itse asiassa aika melankolisia.

Aina joulua ei ole kuitenkaan mahdollista viettää perheen kanssa, silloin tutut ja yhteiset jouluperinteet tuntuvat entistä tärkeämmiltä. Ja vanhat joulukoristeet kaivetaan esille.

Suurin osa meistä toivoo valkoista joulua ja lumi luokin ihan omaa tunnelmaansa joululle. Täällä kotona länsirannikolla joulu ei valitettavasti aina kuitenkaan ole valkoinen. Onkohan historiassakaan joulu aina ollut niin valkoinen, vai onkohan meille vain tullut sellainen mielikuva, esimerkiksi laulujen kautta, ”taas valkeata joulua keskellä suurten hankien…

Jouluna saa yölläkin syödä

Suomalaisten perheiden joulu huipentuu jouluaterialle, johon osallistuu usein koko suku. Ison pöydän ääressä syödään pitkän kaavan mukaan, sanontakin kuuluu ”jouluna saa yölläkin syödä”.

Ruokatrendit muuttuvat jatkuvasti, mutta myös perinteinen jouluruoka on pitänyt pintansa. Joulupöydistä löytyy kinkkua ja laatikoita, rosollia unohtamatta ja tietysti paljon kaloja. Pöytä katetaan kauniiksi ja hetki on jotenkin harras. Lapsuuden kodissani oli tapana lukea jouluevankeliumi ennen jouluruokailua, lapsena kisailtiin aina siitä, kuka sen saisi tänä vuonna lukea. Saman perinteen olen siirtänyt omille lapsilleni. Joulu on Jeesuksen syntymäjuhla.

”Jouluna ei tarvitse kaloreita säästellä – jouluhan on vain kerran vuodessa.”

Juhlava ruokailu on monelle joulun parasta antia. Jouluna ei tarvitse kaloreita säästellä – jouluhan on vain kerran vuodessa. Jokaisella on omia hyväksi todettuja leivonta- ja ruokareseptejä. Jaan teille nyt oman piparkakkureseptini, samalla reseptillä leipoo tyttärenikin Helsingissä – näin ne jouluperinteet siirtyvät äidiltä tyttärelle.

Parhaat joulupiparit

1,5 dl siirappia
3 dl fariinisokeria
200 g voita
1 kananmuna
1–2 tl neilikkaa
1 tl jauhettua pomeranssinkuorta
8 dl vehnäjauhoja
1,5 tl soodaa

Laita kattilaan voi, siirappi ja fariinisokeri. Kuumenna kunnes voi sulaa ja sokeri liukenee. Jäähdytä. Lisää kananmuna, mausteet ja vesitilkkaan liuotettu sooda. Sekoita taikinaan jauhot.

Anna taikinan levätä kylmässä yön yli.

Paista 200° noin 8 minuuttia.

Kiitollisin mielin vietämme joulua 2020.
Toivon sinulle lukija oikein ihanaa joulua!

Tilaa
Ilmoita, kun tulee:
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit